Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





10 mayo 2012

La deglució atípica

La deglució atípica es basa en la mala postura i un ús inadequat de la llengua durant la deglució. Hi ha una pressió anterior o lateral de la llengua amb els arcs dentaris. La posició de la llengua es anterior, és a dir, es posa entre els incisius o toca la cara posterior quan acaba la fase de masticació i realitza una pressió contra els dents durant la fase de la deglució.

Dins de les característiques més concretes de la deglució atípica podem  distingir entre les  anatòmico-funcionals i de la deglució.

Les peculiaritats de la part anatòmico-funcional poden ser manca de segellat labial, llavis hipotònics, respiració bucal, llengua hipotònica amb mala col·locació (avançada o interdental) i maloclusions dentals i maxil·lars.

I quant a les característiques de la deglució podem trobar la malaptesa en la realització de moviments de la deglució de davant cap enrere, la masticació es produeix a la zona anterior de la boca en lloc de realitzar-la amb els molars (moviment semblant al de la succió), còdol alimentari armant contra els incisius, apareixen restes de menjar i saliva als llavis (pel segellat labial), moviments compensatoris de cap i coll, i finalment és freqüent trobar paladar ogival estret que dificulta la ubicació de la llengua correctament.  


Alguns dels consells que donen els especialistes són:

-          Estar durant el dia amb la boca tancada.
-          No estar durant el dia amb la llengua entre les dents.
-          Mastegar amb els molars i amb la boca tancada.
-          Deglutir mastegant, triturant i fent el bol alimentici.
-          No moure el cap a l’hora de deglutir i no contraure els músculs del voltant de la boca.

Els signes d’alerta són bastants. Els principals són: el nen respira per la boca i sempre té la boca oberta, té el llavi superior curt i es deixen veure les dents, fa ulleres i està pàl·lid, les dents superiors es recolzen sobre el llavi inferior, quan empassa contrau els llavis i la barbeta, i finalment pronuncia malament alguns fonemes, com la /s/.

Aquí us deixo un vídeo que parla sobre la deglució atípica envers la deglució normal. 



Madiha Yousaf 

No hay comentarios:

Publicar un comentario