Benvinguts/des al bloc LOGOPEDIA AL DIA !



Aquest és un bloc gestionat per estudiants de 2n curs del Grau de Logopèdia de la FUB que pretèn ser una finestra de notícies d'actualitat per a totes aquelles persones interessades en aquest camp, ja sigueu estudiants, professionals, pacients, familiars...



Per això us convidem a participar-hi amb els vostres comentaris!





20 junio 2012

Lectures per a l'estiu

Hola a tots/es,

Aquí va el llistat de lectures per a l'estiu que us vaig "prometre":


Un parell de suggeriments més teòrics, per a aquells que us hagin quedat ganes de saber més sobre aspectes de lingüística:


Llinàs, Mireia. Petites paraules. D’on surt la gramàtica? Barcelona: Editorial Empúries; 2001.

“Posseir una gramàtica implica saber moltes coses” ens diu l’autora. Per exemple: com els mots fan funcionar la gramàtica; com totes les llengües s’assemblen però són diferents; com els verbs són “arquitectes” de l’oració... Com veieu conceptes de gramàtica, però explicats d’una forma amena i entenedora, des d’una perspectiva generativista, i amb un capítol final que incideix en el desenvolupament del llenguatge en el nen, i ens explica que “no cal parlar als infants de maneres estranyes.”.




LLinàs, Mireia. Primeres paraules. Com aprenen a parlar els nostres fills: Editorial Empúries; 2006.

Els infants són petits creadors lingüístics. Així, el “xicleter” és aquell que ven xiclets, l’”aguanter” aquell que porta els paquets...I una “lulona” és sense cap mena de dubte una “rodona”! Amb aquests exemples i molts més, Mireia Llinàs ens va desgranant com els nens van fent les primeres passes en el desenvolupament i adquisició del llenguatge, repassant els fenòmens que ocorren amb els sons, les paraules i les oracions.




Ja sabeu que com a logopedes, a més de tenir una bona escolta activa, cal tenir els ulls ben oberts i saber interpretar també tota la informació que ens arriba a través de la comunicació no verbal. En aquest sentit, us recomano dos llibres:

Serrano, Sebastià. El regal de la comunicació. Badalona: Ara Llibres; 2004. (També en castellà)

Hermida, José. Hablar sin palabras. Madrid: Temas de Hoy; 2010.

























Per últim dues lectures més:

Palomeque, Isabel: Alta sensibilitat. Barcelona: Edicions 62; 2010. (També en castellà)





La Isabel explica en aquest llibre la seva experiència en patir un ictus als 24 anys, que li va provocar una afàsia i una hemiplegia, i com amb força de voluntat i l’ajuda de professionals, com els logopedes, va poder anar fent progressos i començar a reestructurar de nou el seu llenguatge i la seva vida. La Isabel ha estat diverses vegades a la FUB explicant-nos la seva experiència. En aquesta entrada al bloc de l’any passat, trobareu una ressenya del llibre, feta per una companya de 3r.







Haddon, Mark. El curiós incident d’un gos a mitjanit. Barcelona: La Magrana; 2004. (També en castellà)

Mark Haddon és un terapeuta amb molta experiència amb nens amb dificultats de comunicació i això es reflecteix en aquesta entretinguda novel•la de misteri, narrada per un adolescent autista d’alt espectre, a qui li agraden les matemàtiques, els misteris, i els objectes lluents, però li costa interpretar les intencions de les persones i no suporta que el toquin. Un llibre didàctic i entretingut alhora, que es llegeix gairebé d’una tirada.







Destaco, per acabar, les tres lectures que s’han proposat aquest semestre al bloc:

La 1a suggerida per la Luna i que es pot llegir en línia: Háblame a los ojos de Pepita Cedillo.

La 2a proposada per la Blanca: L'illa dels 5 fars, que podeu trobar ressenyada aquí.

I la 3a recomanada per l'Olga: El meu avi no parla com abans, disponible també en línia.

No cal dir que si teniu altres recomanacions o trobeu lectures que puguin ser interessants, podeu fer una nova entrada per compartir-les amb tots els companys.

Que passeu molt bon estiu!

Montse T.

1 comentario:

  1. Hola! Quería invitarte a pasar por mi blog/web
    
http://logopedaeunate-estella.blogspot.com



    Muchas gracias!

    Eunate



    Te dejo mi facebook por si quieres agregarme, en breve comenzaré a publicar por allí.
http://www.facebook.com/eunateochoa.logopedia

    ResponderEliminar